Amalia Fridmanova
 


31.12.2020

Ahojte priatelia. Pomaly sa nám blíži koniec roka . Pre mňa rok naplnený zážitkamiod prvej minúty až po tu poslednú. A nie, neboli to len chvíle trápenia a strachu (operácie, rehabilitácie, nosenie ortéz, rozhodovanie sa, prijímanie vlastných limitov ... ). Áno bolo ich síce požehnane, no tieto chvíle často sprevádzali radostné zážitky, úsmevy, smiech a zábava (skvelí ľudia, šantenie, dobré správy a výsledky, napredovanie, kamaráti, darčeky). Moji milujúci rodičia a nemôžem vynechať môjho bračeka🧑 mi dávajú všetko čo potrebujem. Moji starý rodičia , krstný rodičia, tety a ujovia, bratranci a sesternice ma milujú ❤️ . Odborníci (Dr. Radler, Jarka, Katka, Martinka, Anka, František, s. Faustina, Valika) ktorí mi ukazujú ako ísť ďalej. Vy milý darcovia 🦸‍♀️🦸‍♂️🦸 (a treba povedať, že vás je mnoho 😘 čo mi Vás nebo zoslalo) mi pomáhate posúvať sa vpred. A aby toho nebolo málo, mám okolo seba množstvo priateľov a to aj takých, ktorých nepoznám osobne, čo mi veria a pomáhajú mi modlitbou. A čo viac si môžem v týchto minútach starého roku priať 🤷‍♀️ ? ... Starý rok už nechám iba doznieť a do nového roka NÁM všetkým (sebe, celej mojej rodine, priateľom, darcom, anjelom a mojim dobrodincom) prajem okrem ZDRAVIA to najdôležitejšie: ABY MAL KAŽDÝ PRI SEBE TOĽKO DOBRÝCH ĽUDÍ AKO JA! 🌠 Pre seba zvlášť potichučky dovolím si priať snáď len aby som Vás nesklamala, aby ste sa tešili so mnou pri každom mojom malom/veľkom víťazstve.
 

23.12.2020

Ahojte priatelia dnes som mala milú návštevu (aj s darčekom 😇☺️) . Osobne mi prišla popriať pekné sviatky Peťka (a Majka) - mladé ženy ktoré prešli pešo z Dukli až na Devín (770km), aby šírili môj príbeh a pomoc pre mňa. Ešte dlho ma počas dňa hrial príjemný pocit z tohto opätovného stretnutia.

22.12.2020

Ahojte priatelia, určite ste všetci v plnom nasadení v prípravách na Vianoce. Ani u nás to nieje iné. Okrem času stráveného na potrebné okolo vianočných sviatkov, u mňa samozrejme aj rehabilitácii , svoj čas so svojou rodinou trávim častejšie aj v kostole. Modlidbou k niekomu VEĽKÉMU ktorý my Vás všetkých úžasných ľudí postavil do cesty. Možno nie ľahkej, no vy všetci ma na nej sprevádzate ako barličky. Jeden popri druhom ma takto posúvate bližšie za mojím plnohodnotnejším životom. Za Vás všetkých večer pri modlení ďakujeme.
 

16.12.2020

Ahojte kamoši ako sa dnes máte? Ja mám dnes taký spevavý deň 🎶 a to aj napriek tomu, že sa nikam nesmie chodiť. S mamkou si čas vyplniť vieme.

14.12.2020

Cvičiť stale musím. 2-3x do týždňa cvičím v špecializovanom zariadení s Katkou a Jarkou a raz do týždňa cestujem do Prešova cvičiť bobath s Annkou. Ale kvôli Covid19 je toho málo.
  

16.12.2020

Ahojte kamaráti aj u Vás to vyzerá ako u mňa? Veľa maličkostí , lesku, svetielok, vianočnej hudby a vône z pečúcich koláčikov a.... Cvičenia. Prípravy neprípravy cvičiť musím. Napríklad aj zhadzovanim ozdôb zo 🎄. Nebojteeee nik na mňa za to nekryčí . U nás vládne pohoda, radosť. A dobro, také isté ako dávate aj vy mne každý deň. 💗

07.12.2020

Kontrola u dr. Radlera dopadla tentokrát pre mňa veľmi smutne. Boli mi navrhnuté také možnosti liečby mojich kolienok s ktorými mamka nemohla súhlasiť. Moja noha mala byť skrátená a tým sa malo zabrániť, aby sa cez skrátené šľachy v kolene ešte viacej nevykrúcala. Nakoniec ale Dr. Radler navrhol ešte jednu neinvazívnu možnosť a to vyrobiť mi dlahu, ktorá by moje šľachy naťahovala a kolienko z časti narovnala a ja by som tak neprisla o veľkú časť stehennej kosti. Hneď nám dohodol stretnutie s ujom technikom, ktorý nám ju vyhotovil. Aj keď cena ortézy nás trocha šokovala, mali sme ju za 7 dní doma. Ja verim že za jej pomoci nebudem musieť podstúpiť skracovanie končatiny.

 

03.12.2020

Taaak papiere potrebné k operácii potvrdené a zaslané na kliniku. Opäť sa mi operácia predražila. Sme z toho smutní, no neodradí nás to.

A dnes nám zaklopali na dvere títo dvaja úžasní páni s obrovským srdcom. Martin a Eduard (OZ Športuj srdcom) sa o mňa zaujímali, o moje fungovanie, liečbu aj starosti. Aaaa takto ma prekvapili svojím darom. Som im nesmierne za ich pomoc vďačná.


24.11.2020

Káááámoši mám veľkú radosť a spolu somnou celá moja rodina. Dnes nám urobila tento krásny deň Livkina mamka, keď súhlasila s podelením sa so mnou o časť peňazí ktoré sa Livke vyzbierali (2.000€). Veľmi pekne ďakujeme.

18.11.2020

Halóóó, zajtra mám oslavu, veľmi sa už teším! Už mám 3 rôčky!
 

14.12.2020

Cvičiť stale musím. 2-3x do týždňa cvičím v špecializovanom zariadení s Katkou a Jarkou a raz do týždňa cestujem do Prešova cvičiť bobath s Annkou. Ale kvôli Covid19 je toho málo.
  

11.11.2020

Ahojte priatelia, aké máte dni? Ja také bežné,no plné zážitkov zo škôlky. Kým sa učím nové veci v škôlke, mamka naplno využíva čas na oslovovanie firiem o pomoc so spolufinancovaním rehabilitácii ktoré sú pre mňa rovnako dôležité ako operácie.

S krstným a krstnou je super. Chodíme kŕmiť kačky a zabávať sa.
  

17.10.2020

Kamaráti tak už mi prišli na účet aj peniažky od Riška z druhého kola. Spolu so zbierkou na portáli ľudia ľuďom ste mi splnili sen o kmeňových bunkách. Už len vyčkať kým sa situácia s Covid19 a hranicami upokojí a my budeme môcť bezpečne vycestovať. Život je krásny keď sa spoja úžasný ľudia v naplnení jednej vízie. Chce sa mi spievať. Posielam Vám veľké objatie. 💗

15.10.2020

Priateliaaaaa dnes na môj transparentný účet prišli 💶 z prvého kola pomoci od Riška (Bojovnik o. z.), na liečbu kmeňovými bunkami v Mexiku. Neuveriteľných 10.000€ mi poslala rodina Balintovcov z toho, čo sa Riškovi zvýšilo. Som im nesmierne vďačná. Ale vďačná som aj Vám všetkým čo mi pomáhate napĺňať moj sen o mojom napredovaní v pohybe. Dávate mi tak veľa, dávate zo svojho srdca a pre mňa to tak veľa znamená. Mnohí z Vás pomáhate nielen finančne ale aj aukciami a svojou osobnou pomocou, šírte ďalej pre mňa dobro, ktoré ostane hlboko v mojom 🧡 .

02.10.2020

Ujo z KIDO CENTRA mi doniesol pomôcky do škôlky.

 

27.09.2020

V škôlke je supeeeer!
    

17.09.2020

Dnes ma bol pomerať ujo z KIDO CENTRA. S nástupom do škôlky, potrebujem aj špeciálne vybavenie v podobe rôznych pomôcok a stoličky.
  

16.09.2020

Aj keď už chodím do škôlky, s mojími fyzioterapeutkami Jarkou a Katkou sme sa dohodli, že chodiť cvičiť budem poobede. (Doteraz to bolo vždy doobedu). Začíname s mojou vertikalizáciou.
    

15.09.2020

Ešte si s bračekom užívam posledné teplé dni.
 

14.09.2020

Hurááááá ide sa do škôlky (zatiaľ iba s mamkou, kým nenastúpi moja asistentka).
 

10.09.2020

Aby sa mi moja neposlušná ľavá rúčka trocha rozhýbala, chodím s mamkou do nemocnice na elektroliečbu a magnetoterapiu.
 

Mám úžasných krstných rodičov - často svoje voľné chvíle trávim s nimi.
  

25.08.2020

Um lekárov, odhodlanie a láska, dokážu nevídané veci. Najprv mi lekári nedávali veľa šance na život. Moji rodičia sa však nedali odradiť a napriek mnohým nepríjemným skúsenostiam hľadali a stále hľadajú ako mi čo najviac pomôcť. A že sa im to darí, vidieť aj na týchto mojich fotkách. Prešla som už obrovský kus svojej cesty, čo poviete? 🧚‍♀️❤️
 

20.08.2020

Prinášam Vám ukážku ako putujú moje podporovatelky Katka a Majka po ceste hrdinov SNP. Túto ich cestu naprieč celým Slovenskom venovali mne. Ďakujem 💓.
 

20.07.2020

Aj keď som práve prišla z rehabilitačného pobytu v Tetis, pokračujem v rehabilitáciách v špecializovanom rehabilitačnom zariadení.

09.07.2020

Z dnešnej kontroly máme nové informácie od dr. Radlera. Kontrola dopadla super, ako vždy úžasný to človek. Rozprávali sme sa aj o mojích kolienkach. Žiaľ budú tiež potrebovať operáciu a to veľmi vážnu. V novembri máme v nemocnici všetko skonzultovat a naplánovať presný datum. Operáciu ľavého kolienka mi spojí s vyberaním želiez z bedra, aby som nemala tak často narkózu. Operácia bude zase stáť veľa peňazí, predbežná suma približne okolo 9.000€. 
 

08.07.2020

Tak uz sme dojazdili, mamka aj Amálka sú v poriadku. Ale auto nepojazdné a bez auta sa na každodenné terapie nedostaneme. POMÔZTE DOBRÍ ĽUDIA!!! ....Kto by nám vedel na dlhšie požičiať auto?

Po ceste z pobytu v Dunajskej Lužnej sme navstívili Andráška, ktorého postihol rovnaký osud, aj on má arthrogrypózu.

Rehabilitačný povyt v Dunajskej Lužnej - ale poobede po cvičeniach a procedúrach mám čas aj na zábavu.
  

22.6.-30.6.2020

Rehabilitačný povyt v Dunajskej Lužnej - nie vždy sa mi chce, nie vždy ma tá terapia teší, občas si aj poplačem, ale veľmi na výber nemám.
     

19.06.2020

Dnes nám firma DM-drogéria prispela svojími produktmi ako su plienky, vlhčené utierky, atd. Ďakujeme veľmi pekne.

12.06.2020

Okrem aqua terapie, scenara a rôznych iných terapií maminka doma so mnou robí aj arteterapiu a ja sa ohromne snažím byť kreatívna :)

 

05.06.2020

Sedenie ma veľmi baví, otvára sa mi tak celkom iný pohľad na svet.

05.06.2020

Aby som sa dostala do formy, musím veľa cvičiť. 5x do týždňa mi pri tom pomáhajú Katka a Jarka zo súkromného rehabilitačného zariadenia.

21.05.2020

Pozrite sa! Jupííííí, takto úžasne už dokážem sedieť, síce len na krátko, ale predsa. Pre mňa a moju rodinu je to ohromný zázrak.

8.05.2020

Dnes je taký nejaký smutný deň. Aby boli moje nožky takéto pekné, potrebujem nosit špeciálne dlahy 18hod denne. Ale keď je môj ortopéd dlhodobo v zahraničí, nemá mi ich kto tu na Slovensku predpísať a tak sme si museli opäť zaplatiť všetko sami. Pre niekoko je 300€ nie veľká suma, no mne by tá suma pokryla 10 dní cvičenia, ktoré tiež veľmi potrebujem.

30.04.2020

Aj keď je korona, ja si dlhé pauzi dovoliť nemôžem, takže dvojtýždňová karanténa po návrate z Viedne skončená a ja už takto usilovne makám.

Ďakujem všetkým, ktorí mi prispeli na operáciu. Prvú časť už mám za sebou, čo by som bez Vaších príspevkov nikdy nedokázala zaplatiť. Ale ešte ma čaká dlhá cesta.
   

Konečne voľná a ide sa domov bez sádier.

12.03.2020

Odoberanie sádry veruže nebolo príjemné, ešte kontrolný snímok v sádre a hneď ma toho konečne zbavia.
  
                
   

29.02.2020

Úžasná Lucka Bérešova pre mňa opäť so svojím zborom spievala a časť finančného výťažku z koncertu poputuje na moju liečbu.

A takto všelijako si doma vypĺňam čas.

  

Takéto špeciálne gaťušky mi ušila mamkina sesternica Monika, je skvelá.

02.02.2020

Ide sa domov.

01.02.2020

Tešíme sa, zajtra nás pustia domov.

31.01.2020

Každým dňom to bolo lepšie a lepšie.

30.01.2020

Prvé dni po operácii boli tažké no vydržala som.

 

29.01.2020

S menšími komplikáciami dopadlo po 5 hodinách všetko dobre a hlavne že som už pri mamke.

 

29.01.2020

Ahojte kamaráti za pár minút ma bude Dr. Radler operovať. Držte mi palčeky, nech sa všetko podarí.

16.01.2020

Čakám a čakám a konečne som sa dočkala. Už len tri 3 dni a Amálka podstúpi vo Viedni u Dr. Radlera už dlhšie plánovanú komplikovanú operáciu bedier a repozície panvy. Záloha 8.000€ už je zaplatenà.